- Mobiliteit
- Rollators
Rollators
Informatie over rollators
Omdat elk type persoon en elke situatie een andere rollator vereist, heeft u de keuze uit diverse soorten. U vindt hier een overzicht:
Standaard uitvoeringen: er kan worden gekozen voor een “gewone” rollator. Deze zijn in de meeste situaties geschikt en dus ook het meest gebruikt. De standaard rollators zijn in verschillende prijsklassen verkrijgbaar. De prijs is met name afhankelijk van het materiaal en dus het gewicht en de extra voorzieningen.
Inklapbare uitvoeringen: voor extra gemak kan er echter ook worden gekozen voor een inklapbare rollator. Handig om compact op te bergen of te vervoeren in bijvoorbeeld een auto, bus of vliegtuig. Veel rollators zijn tegenwoordig al standaard inklapbaar.
XXL rollators: voor mensen met een bovengemiddeld lichaamsgewicht is een speciale rollator nodig. Deze speciale rollators worden XXL rollators genoemd. Deze zijn extra sterk waardoor een hoger lichaamsgewicht mogelijk is. Daarnaast is het frame breder zodat de gebruiker toch op het zitplankje kan zitten.
Rollators met onderarmschalen: voor mensen waarbij belasting op de polsen niet goed is, zijn er rollators met onderarmschalen verkrijgbaar. Hierbij zijn onderarmsteunen op het frame geplaatst zodat de polsen niet belast worden. De gebruiker zal hierbij leunen op de armsteunen en niet met de polsen op gewone handvaten.
Binnenrollators: ten slotte heeft u de keuze uit een zogenaamde binnenrollator. Deze binnenrollators zijn extra compact uitgevoerd en vaak voorzien van een dienblad. Mede hierdoor zijn deze rollators praktisch binnenshuis te gebruiken.
Welke rollator is voor mij geschikt?
Geadviseerd wordt om eerst te kijken welk type rollator uw voorkeur heeft. Is de rollator voor binnen of buiten bedoeld? En dient de rollator compact inklapbaar te zijn of is dit niet nodig? Zo kan het voor u gewenste type bepaald worden. Vervolgens kunnen de vergelijkbare rollators aan de hand van de productinformatie worden vergeleken.
Twijfelt u over een bepaalde rollator? Dan kunt u de pagina opslaan bij uw favorieten en later nog eens rustig weer kijken.
Wanneer is een rollator kopen nodig?
Wanneer iemand toe is aan het gebruiken van een rollator, is vaak een kwestie van gevoel. Wanneer de gebruiker een onzeker gevoel begint te ervaren tijdens het lopen of staan, kan een rollator een fijn hulpmiddel zijn. Ook wanneer de kans op vallen groter wordt, kan een rollator veel ongemak voorkomen.
Ook wanneer lopen nog niet echt lastiger wordt, kan een rollator toch handig zijn. Bij een verminderde spierkracht kan een rollator namelijk een handig hulpmiddel zijn voor het vervoeren van bijvoorbeeld boodschappen.
Hoe gebruik ik een rollator veilig?
Nadat de rollator goed is afgesteld is het belangrijk dat u uw rollator op een juiste, veilige wijze gebruikt. Binnenshuis is het bijvoorbeeld belangrijk dat u voldoende ruimte heeft om te manoeuvreren. Zo staan soms de meubels dicht op elkaar of liggen er kabels of kleden op de grond. Het is verstandig meer ruimte te creëren en de vloer open te houden.
Soms kunnen drempels een vervelend obstakel zijn wanneer u een rollator gebruikt. Er kan veel ongemak worden voorkomen door het gebruik van een drempelhulp. Meer informatie vindt u via de volgende link: drempelhulpen.
Bij het buitengebruik van een rollator is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Denk aan ijzel wat resulteert in gladheid op de weg. Of harde wind waardoor er bladeren of takken in de weg kunnen komen te liggen.
Hoe moet je met een rollator lopen?
Een juist gebruik van de rollator is belangrijk om lichamelijk klachten en onveilige situaties te voorkomen. Ook wordt het gebruikscomfort beter wanneer de rollator goed wordt gebruikt.
Hoe een rollator instellen?
1. Ga achter de rollator staan
2. Probeer recht op te gaan staan
3. Laat de armen langs het lichaam hangen
4. In deze houding dienen de handvaten ter hoogte van de polsen te zijn
5. De ellebogen dienen licht gebogen te zijn wanneer de handvaten worden vast gehouden
Wat is de juiste houding achter een rollator?
1. Probeer een rechte loophouding aan te nemen
2. Loop dichtbij de rollator, zo blijft u rechtop lopen
3. Steun niet teveel op de handvaten om onnodige belasting op de polsen te voorkomen
4.Ga bij vermoeidheid even zitten, let hierbij het het gebruik van de rem
Waarom binnenrollators in huis gebruiken?
Binnenrollators zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in huis. Hierdoor bieden deze smalle rollators bepaalde fijne voordelen waardoor het gebruik extra praktisch is. Dankzij de speciale ontwerpen biedt een binnenrollator in huis de volgende voordelen:
• Extra wendbaar door de zwenkwielen
• Extra compact en smal zodat gebruik in huis makkelijker is
• Extra licht zodat er minder inspanning nodig is
• Voorzien van een dienblad voor bijvoorbeeld een bord eten
Welk type binnenrollator is voor mij geschikt?
Een binnenrollator met minder goede ervaringen wordt uit het assortiment gehaald. Met deze twee overgebleven typen, worden goede praktijkervaringen ervaren. Welk type voor u geschikt is, is vooral afhankelijk van uw persoonlijke wensen met betrekking tot de eerder genoemde verschillen. Daarnaast kan gekeken worden naar uw voorkeur qua uiterlijk.
Is een inklapbare binnenrollator wel veilig?
Om de rollator compact in huis te kunnen opbergen, zijn sommige typen inklapbaar. Deze mogelijkheid zorgt er echter niet voor dat de rollator per ongeluk kan inklappen tijdens het gebruik. Elke inklapbare rollator is namelijk voorzien van een inklapbeveiliging.
Voor een zo veilig mogelijk gebruik kunt u wel zorgen dat looppaden vrij zijn van objecten. Hierdoor stoot de rollator minder snel ergens tegen aan. Verder is het verstandig om te zorgen dat een vloermat geen opstaande randen heeft. Dit is namelijk geregeld de oorzaak van een val in huis. Dit zelfde geldt voor drempels, opstapjes en snoeren.
Een rollator voor in huis, is zo licht mogelijk uitgevoerd. Hierdoor is het niet geschikt om op te gaan zitten. Dit dient dan ook te worden voorkomen om vallen te voorkomen.
U kunt nog extra veiligheid creëren door het gebruik van drempelhulpen of een drempelvervanger.
Kan een binnenrollator ook buiten gebruikt worden?
Dit uitvoeringen zijn specifiek voor binnen ontwikkeld. Buitengebruik is wel mogelijk maar vaak minder praktisch. Bijvoorbeeld in verband met de kleine wielen en de oneffenheden die we buiten tegenkomen. Ook zal de stabiliteit iets minder zijn waardoor bijvoorbeeld bij een flinke windvlaag, minder steun van de rollator kan worden verkregen.
Veel buitengebruik wordt afgeraden. Gebruik van en naar en auto of een rondje in de tuin, is vaak wel mogelijk.
Heb je vragen?
Neem conact met ons op 033 76 20 700